Není olej jako olej. Ten kvalitní je potřeba se naučit kupovat, podobně jako třeba dobré víno. Zpočátku spíš ve specializovaných prodejnách než v supermarketech. Tam by vám totiž měli být schopni určité věci vysvětlit a s výběrem oleje vám poradit. Někomu vadí výrazné aroma oleje, ale to je typické jen pro některé druhy (v současné době rozeznáváme asi 2500 druhů olivovníků).
Kvalitní výrobky nejsou levné, ale zase platíte potravinu, která je do značné míry lékem. Nejlepší je extra panenský olivový olej, lisovaný zastudena. Díky této technologii si udrží nejvíce cenných látek. Je dobré ho mít pečlivě uzavřený na tmavém chladném místě (při teplotách 10-16 °C).
K pokrytí denní dávky důležitých nenasycených mastných kyselin stačí čtyři polévkové lžíce kvalitního oleje denně. Nejlepší je dochucovat jím saláty, předkrmy, těstovinové saláty, ryby, houby, nakládané sýry atd. Když se pár kapek přidá do polévky nebo se jimi přimastí špagety, je třeba vědět, že příliš teplé jídlo může některé cenné látky znehodnocovat.
E-mail: info@lavagrill.cz
Publikováno: 28. 04. 2017
Další novinky
Propečený steak, šťavnatý losos, pivo, víno a pohoda, jakou zažijete jen s přáteli při letním grilování. Dopřejte si grilování bez přepáleného tuku se zachováním opravdové chuti.
To vše zažijete s LavaGrill, grilovacím kamenná deska určena přímo pro grilování.
Jako přírodní grilovací kámen nenese žádné průmyslové stopy po úpravách a je zdravotně absolutně nezávadný s nulovým podílem olova. Není ani napuštěn nebo ošetřen žádnou chemickou látkou. A oproti těžším (5 cm silným) žulovým kamenům nepraská.
Grilování vás teď začne nečekaně bavit. Těšte se!