Lidé mají hrůzu z AIDS a v poslední době také ze SARS. Ale skutečným morem jednadvacátého století jsou zdánlivě banální infarkty i mrtvice. Jejich příčinou je nedostatek pohybu, stres a přejídání, zejména tučnými jídly. "Nejezte tolik tuků, zabíjíte se!" říkali nám dlouhá léta odborníci na výživu. Dnes naopak začínají tvrdit: "Jezte tuky, jsou zdravé." Není to divné? Není.
Tak jako už řada z nás umí rozlišovat cholesterol na dobrý a špatný, učíme se také rozeznávat tuky, které jsou pro náš organismus škodlivé a tuky, které mu naopak prospívají. K těm prvním patří tuky živočišné, s nasycenými mastnými kyselinami. K těm druhým tuky z ryb, jako je losos, tuňák, sleď, makrela či pstruh, tedy tuky s nenasycenými mastnými kyselinami. Ty jsou však ve velké míře také v kvalitním olivovém oleji.
Nejvýraznější účinky olivového oleje na naše zdraví:
* chrání srdce a krevní oběh
* příznivě ovlivňuje krevní srážlivost a snižuje tedy riziko infarktu a mrtvice
* zlepšuje cholesterol
* zvyšuje citlivost organismu na inzulín
* má antioxidační účinky
* chrání proti rakovině tlustého střeva, prostaty a prsu
Tělo si je neumí samo vyrobit, a proto je musí získávat z potravy. Mají na náš organismus řadu pozitivních účinků. U olivového oleje bývají násobené tím, že obsahuje i vitamíny, minerály a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Tuky jsou jinak vedle bílkovin a sacharidů základním kamenem naší stravy. Dodávají tělu životně důležitou energii, aby udržovalo své funkce a regenerovalo tkáně. Jsou stavební látkou pro stěny buněk a některé hormony.
E-mail: info@lavagrill.cz
Publikováno: 11. 05. 2017
Další novinky
Propečený steak, šťavnatý losos, pivo, víno a pohoda, jakou zažijete jen s přáteli při letním grilování. Dopřejte si grilování bez přepáleného tuku se zachováním opravdové chuti.
To vše zažijete s LavaGrill, grilovacím kamenná deska určena přímo pro grilování.
Jako přírodní grilovací kámen nenese žádné průmyslové stopy po úpravách a je zdravotně absolutně nezávadný s nulovým podílem olova. Není ani napuštěn nebo ošetřen žádnou chemickou látkou. A oproti těžším (5 cm silným) žulovým kamenům nepraská.
Grilování vás teď začne nečekaně bavit. Těšte se!